Cantina di Negrar

Cantina sociale Valpolicella i 1936

Cantina di Negrar

 

Den 23. august 1933 blev Cantina Sociale Valpolicella født med hovedkvarter i Villa Mosconi i Arbizzano di Negrar. Vinhuset blev grundlagt af Gaetano Dall'Ora, Carlo Vecchi, Giovanni Battista Rizzardi, Marco Marchi, Pier Alvise, Serego Alighieri og Silvio Graziani.

Allerede i 1935 fik man et særligt omtale diplom ved den universelle udstilling i Bruxelles.

I 1926 - Amaronens dåb. Legenden siger at kældermæsteren Adelino Lucchese glemte et fad med dessertvinen Recioto, som så fil lov til at gærde helt ud. Det gav en kraftfuld vin med høj alkoholindhold, en vin med delikate bitre (amaro på italiensk) nuancer. Amaronen var født.

I 1957 fik man navnet Cantina Valpolicella Negrar - eller blot Cantina di Negrar. Cooperativet havde da 80 medlemmer som alle leverede druer til fremstilling af Valpolicella - Ripasso - Amarone og Recioto

Amaronen fremstilles på tørrede druer. Dengang som nu tørrede man druerne på vingårdens loft. Man lagde dem simpelthen til tørre på nogle hylder. I dag høster man direkte i plastkasser som køres ind på gården for at tørre og miste ca. 40% af væsken. 

Cantina di Negrar, der trods kooperativstatus og tilhørende betragtelige størrelse vandt den prestigiøse titel som 'Årets Veneto-producent' på VinItaly 2012.

 

Ring på tlf. 2010 1012  -  eller send mail på topp@stofanet.dk og hør nærmere 

På vingårdens loft før i tiden
Tørrede druer som har mistet 40% af deres væske
Moderne tørring af druerne
Bardolino Classico

Bardolino Classico

  

Vejledende butikspris: kr. 65,00  

 

Bardolino er den frugtigste og vel også letteste af de kendte Veneto-vine. Den stammer fra bakkerne omkring Gardasøens syd-østlige hjørne. Den har gennem årerne fungeret som den lokale tørstslukker, og er kendt af alle som elsker at feriere ved gardasøen. Den har nu også i resten af verden fået denne funktion.

Druesammensætningen er 70% Corvina - 20% Rondinella og 5% Molinara, som gæres og lagres på store ståltanke. 

Denne vin præsenterer sig bedst som helt ung, hvor den nydes til Pizza og Pasta. 

Bardolino Chiaretto Rose'

Bardolino Chiaretto 

 

  Vejledende butikspris: kr. 65,00

 

Bardolino Chiaretto er en tør frisk rose'vin, fremstillet af de samme druer som den røde Bardolino, nemlig Corvina - Rondinella og Molinara. Vi befinder os stadig i den sydøstlige ende af Gardasøen, i læ af mægtige Monte Baldo, som dominerer hele denne side af søen. 

Udover den omfangsrige turisme og det betagende havelandskab med resorts, golfbaner og campingpladser, er der stadig plads til regulære vinmarker med de klassiske dobbelte pergolaer, den traditionelle opbindingsmetode i regionen.

 Hovedparten af de friske, frugtrige og tørre chiaretto rosévine skylles ned af turister i regionens restauranter og fortorvscaféer, mens en mindre del eksporteres til udlandet.

Chiaretto - kan som i dette tilfælde være en behagelig og velsmagende rosévin, det er de kvalitetssikre Cantina di Negrar et godt eksempel på.

Soave Classico

Soave Classico

 

 Vejledende butikspris: kr. 60,00  

 

Soave er en af Venetos få kendte hvidvine fra distriktet af samme navn, beliggende stik øst for Verona.

I områdets rullende bakker bestående af lerholdig kalksten trives de grønne sorter særligt godt. Hoveddruen er garganega (tryk på anden stavelse), der i denne version støttes af lidt trebbiano og chardonnay.

Under denne klassiske DOC produceres udelukkende hvidvin. 

Soave vil altid være en form for tørstslukker uden vidtgående ambitioner, men ikke alle vine kan være superstjerner, og denne Soave har fundet sin plads i hierarkiet og tilbyder til små penge en dejlig drikkeoplevelse. Let og tør glider denne soave forbavsende let ned – heldigvis uden de bitre toner, der optræder, når man under vinifikationen træder lidt for hårdt på gaspedalen…. 

Valpolicella Classico

Valpolicella Classico

  

Vejledende butikspris: kr. 65,00  

 

 

Veneto-klassiker fra hjertet af Valpolicella-distriktet, der har en dejlig saftig, livsglad karakter uden dystre eller dramatiske tiltag.

Vinen er fremstillet af 65% corvina, 10% corvinone, 20% rondinella og 5% molinara-druer, dyrket i dobbelt-pergolaer i classico-zonen omkring byen Negrar nord for Verona, hvor kvalitetsbevidste Cantina Valpolicella Negrars vinmarker er beliggende.

Vinmarkerne er i Negrar-dalen udlagt som terrasser og alderen på vinstokkene er mellem 15 og 25 år med ca. 2.400 stokke per hektar og et udbytte på ikke over 75 hl/ha.

Høsten blev indledt i slutningen af september og foregik alene ved håndkraft - der høstes ikke med maskiner! Efter høsten blev druerne presset pneumatisk og sidenhen blev vinen vinificeret med temperaturkontrol på rustfrit stål, efterfulgt af 4. månders flaskelagring. 

Corvina verona

Corvina Verona

 

Vejledende butikspris: kr. 60,00  

 

 

En udtalt læskende og drikkevenlig vin fra hjertet af Valpolicella-distriktet, fremstillet af områdets hovedrue Corvina.

Cantina Valpolicella Negrars er, sin ubeskedne størrelse til trods, en af regionens kvalitetsproducenter, der laver vin med et fremragende forhold mellem pris og kvalitet; ingen selvfølge i dette meget turistede hjørne af Italien lige ved Garda-søen, hvor producenterne lidt for ofte slippe af sted med lidt af hvert...

Corvina Verona er en ungdommelig, læskende og afrundet vin med en herlig frugtighed i duften. Smagen er præget af dejlig frugt, næsten uden garvesyre, men med en sund frugtsyre og et befriende moderat alkoholniveau.

Vinen forener det moderne rene udtryk med elegance og friskhed, som gør den velegnet til det moderne italienske køkken eller som universel tørstslukker.

Villa Tessa - Rosso Veronese

Villa Tessa - Rosso Veronese

 

Vejledende butikspris: kr. 65,00  

 

 

Denne rødvin kommer fra Venetodistriktet i det nordlige Italien, hvor druerne vokser på pergolaer omkring byen Negrars stejle, til tider terrasserede bakker. Negrar, som ligger centralt placeret i en de smukke dale, befinder sig på den østlige side af Garda-søen nord for Verona og beskyttes mod nord af Lessinibjergene.

Druerne er blandt de samme, som anvendes til fremstilling af områdets finere DOC-vine, blandt andre Valpolicella Ripasso og ikke mindst Amarone della Valpolicella, nemlig corvina, rondinella, corvinone og også en lille del cabernet sauvignon.

Hvor ripasso-vinene henter deres kraft og sødme fra amarone-vinene, henter Villa Tessa Rosso Veronese sin inspiration i ”appassimento-teknikken” og kan med sin krydrede og mellemkraftige smagsstil komplimentere det klassiske norditalienske køkkens mange retter. 

Di Lio Valpolicella Classico Superiore

Valpolicella Ripasso - Di Lio

 

Vejledende butikspris: kr. 85,00  

 

 

En mellemklasse-ripasso der udmærker sig ved at give fuld valuta for pengene. Her får man gennem ripasso-teknikken en snert af amarone, men med mindre sødme og kraft end storebroderen, hvilket der også kan være behov for fra tid til anden.

Producenten er Cantina di Negrar, der trods kooperativstatus og tilhørende betragtelige størrelse vandt den prestigiøse titel som 'Årets Veneto-producent' på VinItaly 2012.

De anvendte druer er corvina, corvinone og rondinella, der stammer fra Cantina di Negrars drueavlere i Negrar-dalen. Classico-zonen betegner den oprindeligt afgrænsede (og dermed oftest den bedste) del af dyrkningsområdet.

Vinen lagres både på en kombination af store egefade og rustfrit stål, så helheden fremstår med frugtidentiteten i behold.

Valpolicella Classico superiore Ripasso

Valpolicella Classico Superiore Ripasso 

 

Vejledende butikspris: kr. 90,00  

 

 

En atypisk elegant vin fremstillet i hjertet af Classico-zonen, på en sydvestvendt skråning omkring byen Negrar i ca. 300 m højde. Vinmarkernes relativt høje alder bidrager til et lavt udbytte, og dermed naturlig koncentration i den færdige vin.

Druerne til Ripassoen er de klassiske, nemlig Corvina Veronese og Rondinella. De håndhøstes med efterfølgende afstilkning og temperaturkontrolleret gæring, og sidenhen lagring på stål til midten af februar, hvor vinen gennemgår en gæring på skallerne fra Amarone-produktionen i endnu knap 3 uger. Herefter modnes vinen på 3000 liters egefade, sluttende med 6 måneders flaskelagring, inden frigivelsen til salg fra Cantina di Negrar, som hører til blandt de 'seriøse' producenter i Amarone-zonen.

Resultatet er en rubinrød, meget elegant og ren ripasso. En herlig vin til stegt kød, men prøv den også til en god, simpel napolitansk pizza som marinara eller margherita.

Ripasso "La Casetta"

Valpolicella Classico Superiore Ripasso "La Casetta" 

 

Vejledende butikspris: kr. 150,00 

 

 

La Casetta er ganske enkelt Valpolicella ripasso i referenceklassen med stort henlæggelsespotentiale, lavet i en stil der gør den mere alsidig som madvin end amarone og uden på nogen måde at halte efter kvalitetsmæssigt.

Dmonin Veneti La Casetta Valpolicella Ripasso Classico Superiore  består hovedsageligt af corvina med mindre dele corvinone, rondinella og cabernet sauvignon, der står i dobbelt-pergolaer på terrasser i Negrar.

Der høstes manuelt i det tidlige efterår, og druerne vinificeres herefter på rustfri ståltanke og lagres herpå indtil februar, hvor vinen - helt særegent i sin kategori - gæres godt to uger på drueskallerne fra husets prestige-serie af Recioto, og altså ikke Amarone, som ellers er normalen. Derefter følger 24 måneders lagring på franske egefade, hvor vinen rustes til et langt liv på flaske. Vinen aftappes helt uden hverken kuldebehandling eller filtrering, men er alene klaret på traditionel vis med æggehvide.

Nyd vinen af store glas gerne iltet grundigt hvis serveret ung. En ideel partner til de kraftige kød- og gryderetter, og gerne som det perfekte match til vildt, hvis sødme harmonerer smukt med vinen.

La Casetta kan i en årgang som denne udvikle sig på flasken i op til 15 år, hvis den opbevares ideelt.

Amarone "La Tirela"

Amarone della Valpolicella Classico Superiore "La Tirela"

 

Vejledende butikspris: kr. 190,00  

 

 

La Tirela Amarone della Valpolicella Classico er seriøs, men stadig betalbar Amarone, der bider skeer med selv halvdyr Amarone.

Druerne corvina, corvinone og rondinella dyrkes lavproduktivt med et beskedent men potent udbytte på under 25 hl/ha.

Modsat normal rødvinsproduktion presses druerne dog ikke lige efter høsten. I stedet lægges de til tørre i velventilerede rum, hvor de dehydrerer og derved taber omkring 1/3 af deres vægt.

Omkring februar året efter vinificeres de nu let indtørrede druer, hvis opkoncentrerede most giver en rig og dybtfarvet vin med en lille, besnærende sødme.
Efter vinifikationen lagres der først 18 måneder på store egefade, der nænsomt modner og ilter vinen, hvorefter den tappes på flaske og igen hviler godt ½ år før frigivelse.

Amarone "Vigneti Di Jago"

Amarone della Valpolicella Classico Superiore "Vigneti Di Jago"

 

Vejledende butikspris: kr. 350,00 

 

 

Vigneti Di jago er en meget gemmeværdig enkeltmarksvin fra stejle terrasser i Negrar-dalen. Her dyrkes corvina, corvinone og en smule rondinella, der høstes manuelt, og lægges til tørring i mindst 120 dage. Herved opkoncenteres ekstrakt og sukkerstofferne og med boytitis-svampens tilstedeværelse ændres også duft- og smagsprofil afgørende. I februar presses de tørrede druer og macereres i ca. 35 dage, hvorefter vinen lagrer 2 år i 225 liters fransk eg fra Allier og Nevers.
Et års yderligere flaskelagring fuldbyrder kunststykket.

Amarone Classico Vigneti di Jago præsenterer sig dyster og magtfuld, dybsort med voldsom koncentration og komplekse aromaer af urter, krydderier og moden frugt og alligevel bløde tanniner i et harmonisk helhedsudtryk vinens voldsomhed til trods.

Domìni Veneti Amarone Vigneti di Jago er velegnet til de voldsom simremad, til stegt vildt, den røde bøf og ikke mindst oste af Parmesan-typen.

Lagringspotentiale: 30-40 år, hvis den opbevares korrekt.

Leveres i 6-stk trækasse

97 points Decanter World Wine Awards + 'Best in Show'

3 liter Bag-in-Box

Montigoli Arossimento 3 liter Bag-in-Box

 

Vejledende butikspris: kr. 175,00  

 

 

Denne rødvin kommer fra Veneto-distriktet i det nordlige Italien. Druerne er blandt de samme som anvendes til områdets finere DOC-vine, bl.a. Valpolicella Ripasso og ikke mindst Amarone della Valpolicella.

Farven er dybrød og duften præget af kirsch og frisk frugt. Smagen er fyldig og rund med noter af kirsebær samt en let sødme, der stammer fra anvendelsen af tørrede druer, som tilfører vinen ekstra koncentration, krop og fyldighed – alt sammen i en harmonisk helhed.

Den mellemkraftige smagsstil komplimenterer det klassiske norditalienske køkkens mange retter. Montigoli Veronese er originalaftappet hos Cantina Valpolicella Negrar, som hører til blandt de mest anerkendte producenter i Valpolicella.